Beroemde buttons

In deze rubriek maak je kennis met een aantal buttons die of zelf een historische waarde hebben of een belangrijke rol hebben gespeeld bij de ruime verspreiding van een bepaald teken, logo of illustratie. We beginnen met een woordje uitleg over het Vredesteken en de Smiley.

peace button

Het vredesteken

Het vredesteken is eigenlijk het officiële logo van de Britse organisatie CND (Campaign for Nuclear Disarmament). (http://www.cnduk.org) CND is een politieke drukkingsgroep die op een geweldloze manier ijvert voor een wereld zonder atoombommen en massavernietigingswapens.

Toon meer

smiley button

De oorsprong van de Smiley

In december 1963 wilde de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij State Mutual Assurance Company (Worcester, Massachusetts, VSA) een actie ondernemen om het moreel van z’n medewerkers op te krikken. Het bedrijf had net een fusie achter de rug en het enthoesiasme van het personeel was ondermaats.

De opdracht werd uitbesteed aan het eenmansbedrijfje Harvey Ball Advertising, eveneens uit Worcester. Harvey Ball (1921 - 2001) toog aan het werk met een zwarte stift en een geel blad papier. Eerst schetste hij enkel de cirkel en de glimlach maar hij voegde er snel de twee oogjes aan toe om te vermijden dat een aantal cynische personeelsleden de illustratie ondersteboven zouden hangen. Naar eigen zeggen werd de klus in minder dan 10 minuten geklaard: de Smiley - toen nog Happy Face - was geboren.

Toon meer