Beroemde buttons

De oorsprong van het vredesteken

Het vredesteken is eigenlijk het officiële logo van de Britse organisatie CND (Campaign for Nuclear Disarmament). (www.cnduk.org)

CND is een politieke drukkingsgroep die op een geweldloze manier ijvert voor een wereld zonder atoombommen en massavernietigingswapens. De organisatie werd in februari 1958 opgericht uit protest tegen de fenomenale kernwapenwedloop tussen de Verenigde Staten en Rusland en de nucleaire defensieplannen van de toenmalige Britse regering.

Onder voorzitterschap van de bekende filosoof/pacifist Bertrand Russel organiseerde de CND enkele maanden later, tijdens het paasweekend, de eerste grote 'Ban the bomb'-mars: meer dan 10.000 vredesactivisten stapten van Londen naar het dorpje Aldermaston waar de Britse atoomwapens gefabriceerd werden. Op enkele jaren tijd groeide de protestmars uit tot een massamanifestatie met meer dan 100.000 deelnemers. Het is tijdens die eerste mars dat het vredesteken voor het eerst opduikt op een 500-tal protestborden.

art_schets

Eén van de eerste schetsen van het vredesteken

Ontwerper Gerald Holtom was nauw bij de voorbereidingen van de mars betrokken. Hij was verantwoordelijk voor alle borden en spandoeken. Hij vond dat de beweging nood had aan een symbool om de vredesboodschap te versterken: "Ik tekende mezelf - als een wanhopige enkeling - met de handpalmen naar buiten en naar beneden uitgestrekt op de manier van Goya's boer voor het vuurpeleton. Ik herleidde de tekening tot lijnen en trok er een cirkel omheen. Het leek eerst belachelijk, zo'n klein dingetje ...".

Volgens Bertrand Russel - en bovenstaande schets onderstreept die stelling - haalde Gerald Holtom zijn inspiratie evenwel uit het internationale semaforen-alfabet. Het vredesteken zou ontstaan zijn door het combineren van het vlaggensein voor de letter N (Nuclear) met dat voor de letter D (Disarmament).

Op de protestmars was ook een zekere Bayard Rustin aanwezig, een nauwe medestaander van Martin Luther King. Hij nam het teken mee naar de Verenigde Staten waar het enige tijd later opduikt tijdens de protestmarsen van de beweging voor de burgerrechten. De internationale opmars van het vredesteken was begonnen.

Terug naar overzicht

© Belgian Button Company bvba : Gehele of gedeeltelijke overname van tekst is enkel toegestaan voor niet-commerciële doeleinden en mits bronvermelding.